Kinderen zijn dol op een tablet. Er is natuurlijk veel onderzoek gedaan of het nou wel goed is om kinderen achter zo’n schermpje te zetten. Die discussie laten we even achterwege. Wat we wel zien is dat kinderen er plezier aan beleven en er ook enorm van kunnen leren. Kinderen die al Engels verstaan als ze naar de basisschool gaan doordat ze Dora keken via YouTube of dat je een taal kunt leren via de app DuoLingo. Geen taalboekjes meer mee op vakantie, maar enkel je telefoon is genoeg om bij je te hebben. Genoeg apps die je kinderen kunnen vermaken en ook nog eens leerzaam zijn.

Lezen

Ouders zijn soms misschien wat lui (of gewoon te druk) om even een boekje voor te lezen. Zoek maar eens in je ‘store’ op audioboek of luisterboek, dan kom je al heel wat apps tegen. Wil je de kids zelf laten lezen en zijn ze nog wat kleiner? Probeer dan de app van Borre eens. Niet alleen lezen, maar ook kleuren en een spelletje doen.

Buitenspelen

Ken je het spel Pokemon go nog? Iedereen ging massaal op pad. Tot aan gevaarlijke situaties toe. Het zou niet nodig moeten zijn, maar het duwde kinderen wel de deur uit. Wil je een leuke app spelen met het hele gezin? Probeer dan eens de Beleefroutes. Door de higlights op een route bekijken, wordt een volgend hoogtepunt zichtbaar. De routes zijn zonder internet beschikbaar, als je ze vooraf even download.

Creatief

Maak een foto van je kleurplaat en zet deze om in een 3D-afbeelding of maak een digitaal canvasdoek met de Muse-app. Je kunt heel wat creativiteit kwijt in op je digitale stukje papier. Heb je juist inspiratie nodig om iets creatiefs te maken? Dan raden wij toch zeker Pinterest aan. Wat een bron aan inspiratie vind je hier! Wij hebben zelf ook een Pinterestbord. Neem er gerust eens een kijkje.

Rekenen

Vind je kind het leuk om te rekenen of heeft hij er juist wat moeite mee? Ontdek dan de rekenapps. Spelenderwijs zijn kinderen aan het leren, vaak onbewust omdat het zo leuk en goed verpakt is in een app. Rekenkoning Junior Deze leert kinderen op verschillende manieren rekenen, bijvoorbeeld met ballen, vingers of poten van dieren. Als je een foutje maakt, dan kost dat je wel punten, maar het is ook weer heel eenvoudig om punten te verdienen. Willen je kinderen aan de slag met het leren van tafels? Dan zijn er de Tafelmonsters. Visueel een mooie app om kinderen op een uitdagende manier tafels te leren. In het spel spuugt het monster foute antwoorden uit en hij blijft lang bedelen totdat je het goede antwoord geeft. Het goede antwoord verschijnt vanzelf.

Let op

We laten het aan jou over hoe lang je je kinderen achter een tablet aan de gang laat gaan. De andere kant van het bezig zijn met een scherm is de houding die niet altijd even goed is. Automatisch zakken ze onderaan en staat er veel druk op de nekspieren. Houd dit in de gaten, je zit er niet op te wachten dat je kinderen in de avond nek- en hoofdpijn hebben door een verkeerde houding. Ze hoeven er niet eens zo lang achter te zitten om hier last van te krijgen.

Kennisnet heeft een hele reeks aan apps voor verschillende leeftijden op een rijtje gezet, geselecteerd door kinderen. Hier lees je de complete lijst terug. Toch een (digitaal) vakantieboekje mee op reis? Deze kun je kosteloos bij ons downloaden.

 


‘Waarom schrijft een mediationpraktijk over de zomervakantie en leuke apps?’ is misschien een gedachte die door je heen gaat. De mediators van Scheiden met een mediator bieden je de zorg en begeleiding tijdens en na je scheiding. Als je eenmaal gescheiden bent, begint er voor jou een nieuwe levensfase. Een leven waarin je zonder de vader of moeder van je kinderen zorgt voor de opvoeding. Dat kan een verademing zijn, maar ook een struggle. Wij willen je zoveel mogelijk bijstaan, juist na je scheiding. Daar hoort ook je eerste vakantie met alleen de kinderen bij, maar ook het regelen van zoveel andere zaken. Die zaken delen wij via onze blogs, social media en via Viva.nl