Mediation of een advocaat?

Een advocaat gaat voor jouw belangen, wij gaan voor samenspraak, zodat de kinderen geen getuige hoeven te zijn van een vechtscheiding

‘Ik ben ervan overtuigd dat het er bij iedereen in zit om door te pakken als het moet. Soms is het alleen heel moeilijk om die knop te vinden. ’

Waarom mediation bij een echtscheiding?

Mediators doen het werk dat voorheen advocaten deden bij een echtscheiding. Met mediation kies je niet voor een standaard wettelijke regeling, maar voor de beste oplossing. Dat is altijd maatwerk. Mediators houden rekening met de wederzijdse belangen en het is ook veel goedkoper. We werken met jou en je partner toe naar een gedegen ouderschapsplan en een goede financiële afwikkeling.

Onafhankelijk

Wij zitten er voor jullie beiden en we zijn écht onafhankelijk. We gaan uit van je zelfbeschikking en zorgen dat je goed weet wat je kunt en moet doen. We geven geen advies; je moet er zelf uitkomen. Maar we houden je wel een spiegel voor. Yvonne: “Als je bijvoorbeeld zegt dat je het beste voor de kinderen wilt, maar over hun rug heen ruzie maakt, kan ik daar niet achter staan. Ik ga voor de ultieme oplossing. De beroepsethiek gaat heel ver voor mij.”

Wat zegt de wet?

Als je gaat scheiden wanneer je getrouwd bent of geregistreerde partners bent, moet je via een advocaat een echtscheidingsconvenant indienen bij de rechtbank. Je dient daarmee een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in. Wij stellen het hele echtscheidingsconvenant op, wat voorheen twee advocaten deden; voor elke partij één. Het echtscheidingsconvenant omvat de financiële afwikkeling en het ouderschapsplan met omgangsregeling als er kinderen zijn.

We zorgen dat alle stukken klaar zijn en de advocaat het alleen nog hoeft in te dienen. Vervolgens zorgen we desgewenst ook voor die advocaat en de afhandeling bij de rechtbank. De rechter beslist en geeft een beschikkingsbrief. In antwoord daarop tekenen jullie beiden een akte van berusting. Wij leggen je uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

En als je niet getrouwd bent?

Ben je niet getrouwd en heb je ook geen samenlevingsovereenkomst, dan is het niet noodzakelijk om het bij de rechtbank of een notaris af te handelen. “Je bent zonder papier bij elkaar gekomen en kunt formeel ook zonder papier weer uit elkaar”, legt Michiel uit, “een ouderschapsplan is daarentegen wel in alle situaties verplicht.”.

Maar vaak heb je dan toch behoefte aan een onafhankelijke mediator die je helpt om een overeenkomst op te stellen, zeker als er kinderen zijn. Waar blijven ze met kerst en tot hoe laat? Mogen ze papa of mama zeggen tegen de nieuwe partner van de ander? Wat doe je met ouderavonden op school?

Wanneer je bijvoorbeeld samen een huis hebt, moet je daar ook van alles voor regelen. Wie is eigenaar of ben je samen eigenaar? Wie blijft er wonen? Of wil je het verkopen? Wat doe je dan met overwaarde of onderwaarde op het huis? Hebben jullie allebei een goed inkomen of geldt dat maar voor één van de twee?

Wat regelen we precies voor je?

In de afspraken bij een scheiding gaat het om het eerlijk verdelen van wat je samen hebt opgebouwd. Dat is het huis en andere bezittingen, het inkomen en het moeilijkste: een regeling over de kinderen. We leggen in het echtscheidingsconvenant vast wat naar wie gaat, waar je in de toekomst van kunt leven en in een apart hoofdstuk het ouderschapsplan met de afspraken over co-ouderschap, de omgangsregeling en alles wat daarbij komt kijken.

Scheiden met een mediator

Lees hier meer over:

» Mediation

» Tienermediation

» MfN register

Weten wat jullie scheiding gaat kosten?