Het echtscheidingsconvenant

Scheiden met een Mediator helpt bij het opstellen van een scheidingsconvenant. Wij werken met zorgvuldig gemaakte afspraken waar alle partijen achter staan. Niet voor niets hebben we een slagingspercentage van 95% (landelijk 67%).

Scheiden met een Mediator:

vinkje Eerlijk en transparant over de mogelijkheden
vinkje Eén vast tarief: je weet altijd waar je aan toe bent
vinkje Uniek: kinderbegeleiding en TeenTalk

mfn2016

Het echtscheidingsconvenant

Eén van de verplichte documenten die je moet hebben als je gaat scheiden is het echtscheidingsconvenant. In dit document leg je de afspraken vast die jij en je partner maken. Zodra het echtscheidingsconvenant is goedgekeurd door de rechtbank zijn jullie officieel gescheiden.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jullie twee waar alle afspraken in staan die te maken hebben met de echtscheiding. Denk daarbij aan afspraken over de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen.

Het echtscheidingsconvenant moet worden aangevuld met een ouderschapsplan als jullie (minderjarige) kinderen hebben. De documenten vormen tezamen het basisdocument dat naar de rechter gaat voor de ontbinding van jullie huwelijk. Om problemen in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om alle afspraken zorgvuldig door te spreken. Wij berekenen alles voor jullie, bieden inzicht en overzicht zodat jullie onderbouwde beslissingen kunnen nemen.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant staat onder andere:

  • afspraken over de kinderen: wat is het hoofdverblijf van de kinderen, omgangsregeling, kinderalimentatie, opa’s en oma’s, sportclubs, verjaardagen, feestdagen, etc.
  • partneralimentatie
  • afspraken over de verdeling van de inboedel
  • afspraken over de echtelijke woning
  • afspraken over het verdelen van spaargeld
  • afspraken over het pensioen

Echtscheidingsverzoek

Het echtscheidingsconvenant gaat samen met het ouderschapsplan en een echtscheidingsverzoek naar de rechtbank. Dit mag alleen gedaan worden door een advocaat. Deze kunnen jullie zelf inhuren. De advocaat waar wij mee samenwerken kan in minder tijd en dus tegen minder kosten het echtscheidingsconvenant bestuderen. Deze advocaat weet hoe uitgebreid en onderbouwd onze convenanten zijn.

Hulp bij echtscheidingsconvenant

Scheiden met een Mediator helpt je graag bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant. We werken altijd met twee mediators, waardoor we altijd een zo compleet mogelijk beeld hebben van wat speelt. Zowel de emotie krijgt aandacht maar daarnaast ook de ratio: we gaan rekenen welke oplossing voor jullie het beste is. Dit geldt voor alimentatie, maar ook voor de woning(en), hypotheek, pensioenen, verzekeringen, etc. Ook bij een eigen bedrijf kunnen we uitrekenen wat de scheiding voor consequenties heeft. Tot slot helpen we bij het doen van de aangifte Inkomstenbelasting in het jaar van de echtscheiding.

Meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze mediators Yvonne Blijie of Michiel Hordijk.