Tienermediation

Bij een scheiding zijn niet alleen de scheidende partners betrokken. Ook de kinderen zitten er middenin. Welke leeftijd ze ook hebben.

Bij tieners heb je al vaak te maken met wisselende stemmingen, conflicten, gevoeligheden en kan het praten over gevoelens en emoties lastig verlopen. Dit kan door een scheiding versterkt worden. Daarom maakt Scheiden met een Mediator dankbaar gebruik van tienermediators: tieners die door ons opgeleid worden als mediator en die met jullie tiener gaat praten. Op hun manier, in hun taal.

Er komt een moment dat jullie de kinderen over de scheiding moeten vertellen. Soms is het prettig om dat moment in de mediationgesprekken voor te bereiden. Dat ervaren wij meestal als er jonge kinderen in het gezin zijn.
Bij tieners ligt dat wat anders. Vaak hopen we dat die wat meer kunnen vertellen over hun gevoel over de scheiding. Of hun mening willen geven over wat zij graag zouden willen.

Voor tieners is het niet altijd gemakkelijk om zich te uiten. Zij denken op hun tienermanier. En dat gun je ze ook.

Mediation op scholen

Vanuit school zijn veel kinderen allang bekend met het fenomeen mediation. Daarom zijn wij in overleg met scholen een training gestart voor scholieren. In deze training wordt hen geleerd hoe je luistert naar iemand die zijn verhaal kwijt wil. Ook trainen zij vaardigheden om zonder hun eigen mening op te leggen tieners te begeleiden om in gesprek te gaan met hun ouders, als zij dat willen.

Tienermediation tijdens de scheiding

Tijdens de het mediationproces neemt een tienermediator contact op met de tieners in het gezin. Dat doen zij met de normale communicatiemiddelen, hun mobiele telefoon. Dat is bekend en laagdrempelig.

De tienermediator is opgeleid om te herkennen wanneer zij ons moeten inschakelen. Dat kan zijn als je kind het gevoel heeft dat hij of zij moet kiezen. Als dat tijdelijk een issue is, dan is er meestal niets aan de hand, maar op het moment dat een tiener hierdoor blokkeert is het goed dit te bespreken.

Daar zijn de ouders weer bij nodig. En zo is de cirkel weer rond.

Meer weten over tienermediation? Neem contact met ons op, we vertellen er graag over.

Lees hier meer over:

» Mediation

» Mediation bij echtscheiding

» MfN register