Sinds mei 2016 geeft Michiel Hordijk advies op situaties die te maken hebben met een scheiding. Ieder deelt zijn/haar verhaal en Michiel geeft hen handvatten om verder te gaan.

  • Alles
  • Financieel
  • Viva

Als het geloof tussen beiden komt

Het geloof staat tussen Sandra en Gert in. Gert is op zoek gegaan toen hij iets ‘miste’ en kwam op deze manier in aanmerking met religie. Gert voelt zich volledig bevrijd en geeft zelf aan dat hij in een proces zit. Sandra ziet enkel dat Gert enorm aan het veranderen is, ten nadele van de kinderen. Zij moeten volgens haar mee naar de kerk, waar zij helemaal niet op zitten te wachten. Terwijl Gert vindt dat het een kwestie van loslaten is. 

We leefden als broer en zus

Als je een lange tijd samen bent, het gevoel hebt dat je als broer en zus met elkaar leeft en daardoor ook geen intimiteit meer hebt, komt het vaker voor dat er gevoelens ontstaan voor een ander. Stapelverliefd werd ze, met als gevolg dat ze haar relatie heeft verbroken met haar toenmalige partner en vader van hun zoon. Haar ex verwijt haar dat haar nieuwe vriend op de eerste plaats komt en hun zoon hieronder lijdt. ‘Hij komt niet op de eerste plaats.’

Ruziënde buren, wat kan ik doen?

Elke avond hoor je boven het geluid van de tv de ruzies van de buren. Je buurtjes vormen een gezin met twee kinderen. Het is al bij je bekend dat er een scheiding aan zit te komen. Je weet dat dit ook de kinderen raakt en dat als jullie de ruzies boven de tv uit horen komen, dat de kinderen hier ook wat van mee zullen pikken. Wat doe je in zo’n situatie? Laat je het gaan of ga je het gesprek aan? Niet omdat je je stoort aan de ruzies, maar vooral voor de kinderen. 

Slechte familieband

Alexandra worstelt enorm met de relatie tussen haar en haar ouders. Iedereen ziet dat haar broer een wat vreemde manier van doen heeft, maar haar ouders willen dit niet inzien. Zij verdedigen hem als Alexandra probeert duidelijk te maken hoe hij in elkaar zit. Ondanks dat Alexandra geen contact meer wil, blijft haar broer maar contact zoeken. Haar ouders geven aan de situatie te begrijpen, maar willen toch dat het goed maakt. 

Waarom ben ik verantwoordelijk voor de schulden van een ander?

Liefde op het eerste gezicht, waardoor alles om je heen even niet meer bestaat of je niet stilstaat bij de dingen die later belangrijk zijn dan je in eerste instantie had gedacht. Geld was dan ook niet iets waar over gesproken werd bij Rob en Petra, want ze waren hartstikke gelukkig en er kwam genoeg binnen. Nu ze gaan scheiden, worden de schulden verdeeld. Ook de schulden die Rob al had met zijn ex-partner. 

Mijn ex wil niet betalen voor de hockey

Het is altijd goed om goede afspraken te maken over de kinderkosten, want er is niks vervelenders dan onduidelijkheden rondom financiën. Karin en Rutger hebben samen een zoon van 13 jaar. Gelukkig hebben zij altijd wel open kunnen spreken over de uitgaven voor hun zoon. Maar nu begint Rutger toch te sputteren met als gevolg dat hun zoon straks misschien niet meer de sport kan beoefenen waar hij zo graag mee bezig is.


“Er gebeurt altijd wel iets in je sociale omgeving waardoor je even van je stuk bent gebracht. Online of aan tafel helpen wij vrienden, partners en collega’s weer in gesprek te komen. Samen naar een nieuwe toekomst zonder jezelf te verliezen.”

– Michiel Hordijk –