Eva is 24 jaar, zus van Melle (18) en haar ouders zijn 10 jaar geleden gescheiden

Mijn ouders zijn niet zo lekker uit elkaar gegaan. Veel gesteggel over geld. Dat weet ik pas sinds een jaar of twee hoor, dat het daar om ging. Mijn gevoel was altijd wel dat er meer aan de hand was, maar ik wist niet precies wat. Mijn vader had alle mailwisseling met mijn moeder bewaard en heeft altijd gezegd dat hij het er nog met mij over zou hebben. Toen mijn ouders net uit elkaar waren, had mijn pa al vrij snel een ander. De scheiding was nog niet rond en hij woonde al bijna samen met een ander. Hij had dit niet tegen mijn moeder verteld, omdat hij ook wist dat dit in de weg zou gaan zitten bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Dus heeft hij het verborgen gehouden totdat mijn moeder ons kwam ophalen in zijn nieuwe huis. Het nieuwe huis van mijn vader en zijn vriendin. Laaiend was mijn moeder, dat kan ik mij nog goed herinneren. Sindsdien praten ze niet meer met elkaar. Een simpel ‘hallo’ is eigenlijk al teveel gevraagd. Niet eens vanuit mijn vader, maar vooral de verbittering van mijn moeder maakt dat er geen communicatie mogelijk is.

Communicatie via e-mail

Die communicatie is er de afgelopen jaren dus via e-mail geweest. Als we werden opgehaald of weggebracht, voelde je de spanning in de lucht zitten. Dat voelden mijn broertje en ik ook. We wisten niet hoe snel we dan ook in de auto moesten gaan zitten om huiswaarts te gaan. Mijn vader was er nooit bij een ouderavond. Hij had het misschien wel gewild, maar mijn moeder hield hem niet op de hoogte. Anderzijds had hij er zelf ook achteraan kunnen gaan en als ik erover nadenk dat die twee in één ruimte samen moeten zijn, vraag ik mij ook af of dit wel goed was geweest. Maar goed.

E-mails bewaard

Mijn vader heeft alle e-mails van de mailwisselingen altijd bewaard. Omdat hij in zijn achterhoofd had om het ooit nog eens met ons te bespreken. Zeker in het begin na de scheiding kwamen er alleen maar mailtjes over geld. ‘Mijn auto is kapot, de tv werkt niet meer, ik heb geld nodig om de beugels te bekostigen,’ waren mailtjes die van mijn moeder af kwamen. Op een gegeven moment was mijn vader dat zat en heeft hij haar ook via de mail uitgekafferd. Hij betaalde elke maand netjes alimentatie en kreeg elke keer die extra uitgaves voorgeschoteld. Hij kreeg de schuld van alles. Dat hij was weggegaan, dat haar leven niet meer was zoals het was, dat ze nu een baan moest gaan zoeken en dat ze op bijstandsniveau leefde. Ik las in één van de mailtjes dat mijn vader had gevraagd: ‘Had je de relatie dan nog willen voortzetten? En vanuit welk oogpunt? Liefde of geld?’ Hier heeft hij nooit een reactie op gekregen.

Loyaliteit

Het was niet mijn vaders doel om mijn moeder zwart te maken, maar wij zijn al die jaren wel door mijn moeder gewezen op het feit dat mijn vader is vertrokken. Dit soort dingen wilde ik niet weten, want onbewust ging ik toch anders naar mijn vader kijken. Het bracht mij in een lastige positie, want ik wist niet voor wie ik moest kiezen als ze samen bij de zwemles van mijn broertje waren of als ze er allebei waren op het sportveld. Dan klapte ik volledig dicht.

De lering die ik hieruit getrokken heb is ook om mijn gevoel te volgen. De werkelijkheid was anders dan geschetst werd en op die manier ging ik ook met mijn ouders om. Terwijl de waarheid dus wel wat anders is. Ik ben blij dat mijn vader het heeft gedeeld. Dan vallen dingen wat meer op zijn plek. Natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar soms zijn dingen ook gewoon zoals ze zijn.


Wij hebben veel te maken met gezinnen en dus ook met kinderen. Zij worden geconfronteerd met een situatie waar zij niet om gevraagd hebben. Op het moment dat ze met een scheiding te maken hebben, kunnen ze vaak niet anders dan er mee ‘dealen’. Als ze wat ouder zijn, dan kunnen ze er ook een mening over geven. Elke week delen we een tip van een kind van gescheiden ouders.

*In verband met privacy van de jongeren, maken wij gebruik van fictieve namen. Heb jij ook een tip voor ouders die gaan scheiden of hebben jouw kinderen een tip voor ouders? Mail je verhaal gerust naar contact@imediators.nl onder vermelding van ‘Tip van een kind’ of maak gebruik van het contactformulier als je anoniem je verhaal kwijt wil.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten