Halloween en Sinterklaas zijn inmiddels achter de rug, nu komen Kerstmis en Oud & Nieuw er alweer aan. Voor veel mensen ene leuke periode, maar voor veel gescheiden ouders, zijn deze dagen soms een puzzel. Het kan er soms ingewikkeld aan toe gaan om het iedereen naar zijn of haar zin te maken. De meeste ouders willen dan ook het liefst ‘compleet’ zijn waarbij ze omringd worden door hun kinderen, familie en vrienden.

De eerste keer de omgangsregeling rondom de feestdagen naleven, is dan ook vaak moeilijk voor zowel de kinderen, als de ouders. Wat eerst vanzelfsprekend was om als gezin deze dagen samen door te brengen als gezin, worden deze dagen nu apart gevierd. Als je dan ook nog eens eerste kerstdag iets leuks gaat doen waar je kinderen dan niet bij kunnen zijn, kan dit emotioneel gezien ook nog een domper zijn voor meerdere partijen. Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan?

Het ouderschapsplan

Als jij en je partner uit elkaar gaan, en er zijn minderjarige kinderen in het spel, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een onderdeel hiervan is de omgangsregeling waarin je vastlegt bij wie de kinderen wanneer verblijven. Het is raadzaam om hier ook vast te leggen hoe de feestdagen en vakanties verdeeld worden. Je kunt afspreken dat de kinderen Eerste Kerstdag bij moeder doorbrengen, en Tweede kerstdag bij de vader. Of je kan het zo regelen dat de kinderen met Kerst bij de ene ouder zijn, en met Oud en Nieuw bij de andere ouder. Het voelt misschien een beetje overdreven, maar het geeft ook duidelijkheid, voor iedereen.

Houd het overzichtelijk

Houd er wel rekening mee dat de normale afspraken, zo min mogelijk afwijken van jullie gewone regeling. Zeker voor jonge kinderen is het belangrijk dat er rust gecreëerd wordt. Verandering van de omgeving betekent altijd dat ze ook weer tijd nodig hebben om te wennen bij de andere ouder. Deel daarom de tijd in blokken, het liefst een paar dagen achter elkaar.

Tijdig overleg over de feestdagen

Heb je geen vaste afspraken over de indeling van de feestdagen? Overleg dit dan tijdig met elkaar. Denk vooral ook vanuit de kinderen. Natuurlijk is het fijn als je bij elkaar kunt zijn om deze mooie dagen te vieren, maar voorkom dat je kinderen op één dag op vier verschillende plekken moet zijn, omdat opa en oma ze nog even willen zien bijvoorbeeld. Logisch, maar de feestdagen moeten leuk zijn en niet teveel verplichtingen met zich meebrengen.

Het zit ‘m ook in de details

Wanneer jullie goede afspraken hebben gemaakt en het tijdig willen bespreken, is het ook belangrijk om het over de details te hebben. Het is natuurlijk belangrijk hoe goed jullie band is als ex-partners en of het nog aan de orde is dat jullie samen dingen ondernemen. Wie gaat er met de kinderen naar de intocht? Wie zorgt er voor de surprise van school? Hoe laat beginnen jullie met het vieren van Sinterklaas? Wie maakt iets lekkers voor het kerstdiner op school? Het zijn dingen waar je niet snel aan denkt, maar wel goed besproken moeten worden. Op die manier voorkom je stress en irritaties.

Gunfactor: aan!

Hoewel bovenstaande zo makkelijk staat omschreven, zal het in de praktijk natuurlijk een stuk lastiger zijn. Houd wel in je achterhoofd dat jullie altijd samen ouders zijn en blijven. Ook al is de relatie voorbij, je blijft toch de ouder van je kind. Gun elkaar dan ook dat ouderschap, ook al heeft dat enorme consequenties voor je als ouder tijdens de feestdagen. Heb het het vooral leuk samen, dat is toch het belangrijkste.